Selecteer een pagina
Korte of lange termijn fun

Kiezen tussen korte of lange termijn fun? Waarom zou je dat doen?

Steeds meer ondernemers maken gebruik van potjes om hun omzet over te verdelen. Super slim en handig ook. 

Vroeger leerde ik van mijn ouders met een oude ijzeren spaarpot met 6 vakjes om voor meerdere dingen tegelijk te sparen. Dat vond ik soms lastig, want eigenlijk had ik al een spaardoel bereikt, maar omdat ik het had verdeeld toch ook weer niet.  

Maar wat heeft dan voorrang?  

Als kind ging het om speelgoed of iets bijzonders dat je dan heel graag wilde hebben, maar eigenlijk nutteloos was en dus niet kreeg. Zelf sparen, dan kun je kopen wat je wilt. Naja he, je snapt wat ik bedoel.  

Nu gaat het om grotere dingen en grotere wensen, maar meestal ook grotere verplichtingen. Wat kies je dan? 

Korte termijn fun of voor de langere termijn?

Kies je voor korte termijn fun of voor de langere termijn waardoor je misschien je geduld een beetje op de proef moet stellen en nu even niet die toffe nieuwe sneakers of dat zesde weekendje weg dit jaar kunt bekostigen?  

Zeg het maar!   

Super tof natuurlijk om gewoon te kunnen kopen wat je wilt nu, gewoon omdat het kan. Maar wat nou als je nu zou investeren in je bedrijf en gaat voor de langere termijn fun? Dat zou niet betekenen dat je die sneakers toch niet kunt kopen en dat je niet alsnog voor de zesde keer dit jaar lekker een weekendje weg kunt. Maar misschien niet nu als in nu, maar alsnog op korte termijn.   

Misschien denk je nu: wat klets je nou. Dat kan! Misschien ben je er nog niet klaar voor of misschien zit je zo vastgebakken in hoe het volgens velen zou moeten. 

Bekijk het eens van een andere kant.

Wat wil jij? Even los van die schoenen en dat weekendje weg. 

Ben je aan het ondernemen om jezelf maandelijks lekker te kunnen verwennen? Of ben je aan het ondernemen om een fijne toekomst te creëren waarmee je jezelf elke dag kunt verwennen?  

Wat ik eigenlijk gewoon wil zeggen, is dat wanneer je met jouw bedrijf wilt groeien, je hier soms dingen voor zult moeten laten. En uitstel is geen afstel, maar door nu te kiezen voor de langere termijn fun, zul je de korte termijn fun al snel bereiken.

Wil je weten hoe je door nu voor de langere termijn fun te kiezen al snel ook de korte termijn fun kunt bereiken? 

Het is echt een stuk eenvoudiger dan het klinkt. Volg de volgende 7 stappen:

 • 1: Maak je inkomsten en uitgaven inzichtelijk. Zowel zakelijk als privé. 
 • 2: Bepaal hoeveel je maandelijks privé nodig hebt om je normale leven te kunnen leiden, privé te sparen en houd er rekening mee dat je bijvoorbeeld in de vakantie- en decembermaanden (wat) meer kwijt zult zijn dan in de ‘normale’ maanden. 
 • 3: Bepaal hoeveel je zakelijke maandelijkse vaste lasten zijn. Houd rekening met abonnementen die eens per jaar worden afgeschreven of per kwartaal. Beter ruimer rekenen dan krapjes aan. 
 • 4: Wat zou je winst zijn aan het einde van het jaar, je omzet en je bedrijfskosten? 
 • 5: Het bedrag dat bij stap 4 is overgebleven doe je x 0,86. 
 • 6: Van het bedrag van stap 5 trek je € 6.670,- af, maar alleen als je 1225 uur ZZP’er bent in een jaar. 
 • 6.1: Ook starter? Dan mag je van het bedrag dat overblijft na stap 6 ook nog € 2.123,- aftrekken. 
 • 6.2: Deel dit bedrag door 3. De uitkomst is de te betalen belasting. Let op; dit is geen exacte berekening en de uiteindelijk te betalen belasting hangt af van je omzet en kosten. In 9 van de 10 gevallen houd je met deze berekening aan het einde nog wat over. Dus stiekem spaar je nu voor die leuke sneakers en dat tegen die tijd zesde weekendje weg van het volgende jaar 😉 
 • 7: Neem nu jouw omzet en trek het bedrag dat je uit je bedrijf nodig hebt en bij stap 2 hebt berekend eraf. Trek dan ook gelijk je zakelijke kosten ervan af en het bedrag aan belastingen. 
 • 8: Het bedrag waar je bij stap 7 op bent uitgekomen blijft over en zou je in theorie en als het goed is ook in de praktijk niet aan hoeven te komen. Dit bedrag kun je voor meerdere dingen gaan inzetten en de keus is aan jou ! 

Wat wil je? Ga je voor optie 1 ‘de fun op de korte termijn’ of ga je voor optie 2 ‘langere termijn fun’? 

De voor– en nadelen van korte en langere termijn fun. 

 • Met optie 1 koop je gelijk je fun op het moment dat het geld op je rekening staat, terwijl je bij optie 2 of wat meer geduld van jezelf moet verlangen of het geld uitgeeft aan de groei van jouw bedrijf waardoor je misschien niet deze maand die sneakers kunt kopen. 
 • Met optie 2 ga je investeren in je bedrijf en kan het soms lang duren voordat je daar echt de fun van beleeft, terwijl je bij optie 1 gelijk die fun hebt als je dat zou willen. 
 • Optie 1 doet je je op dit moment goed voelen, maar dit riedeltje zul je keer op keer herhalen om je fun te hebben, terwijl je met optie 2 misschien wat langer moet wachten tot je de ultieme fun bereikt.

Er is geen goed en geen fout. Het gaat om wat jij wilt. Jij bent begonnen met ondernemen en daar zat een gedachte achter. Misschien wilde je meer doen van wat je echt leuk vindt of ging je voor meer tijd en vrijheid.  

Hoe meer je nu voor de korte termijn fun gaat, hoe langer het duurt voor je de langere termijn fun hebt bereikt, terwijl wanneer je nu kiest voor de langere termijn fun je al snel ook de korte termijn fun – zoals je dat graag zou willen – kunt beleven.  

Maak je keus en kies slim.  

Soms moet je dingen laten om ze later dubbel zo hard, zo goed of zo groots te kunnen beleven. 

Ik heb gekozen voor de langere termijn fun en de korte termijn fun beleef ik regelmatig en steeds vaker. Dit gun ik jou ook, maar gun jij het jezelf? 

Geduld … dat was belangrijk en is het nog steeds. 

Share This
×

Powered by WhatsApp Chat

× Hoe kan ik je helpen?