Selecteer een pagina
Boekhouding

De definitie van boekhouden is het systematisch vastleggen van financiële feiten van een persoon, een bedrijf of een (overheids)instelling. Op deze manier klinkt de boekhouding misschien nogal saai.

De doelen van boekhouden zijn:

  • overzicht krijgen in de financiële positie van je bedrijf
  • inzicht krijgen in het resultaat van je onderneming, maak je verlies of maak je winst.
  • verantwoording kunnen afleggen over het gevoerde financiële beleid aan bijvoorbeeld de bank of de belastingdienst.
  • het leveren van gegevens voor de berekening van kostprijzen .

Deze doelen lijken misschien nogsteeds saai, maar bedenk je eens hoe goed je kunt sturen op groei van jouw bedrijf wanneer je inzicht hebt in deze gegevens. 

Iedere ondernemer mag zelf bepalen hoe hij of zij de boekhouding wil bijhouden. De belastingdienst eist wel netheid en wanneer dit niet het geval is zullen ze de omzet en winst inschatten. Dit kan voor jou als ondernemer erg vervelend uitpakken.
Een andere eis die gesteld wordt is het bewaren van de gehele administratie voor minimaal 7 jaar. Wat je precies moet bewaren lees je hier.

Wat is nou de beste manier om de boekhouding bij te houden

Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Wil je de boekhouding bijvoorbeeld graag met Excel bijhouden? Dat kan natuurlijk, maar ben je je bewust van de foutgevoeligheid? Anno 2021 wordt veelal gekozen voor een digitaal boekhoudprogramma. Deze programma’s bieden veel mogelijkheden en maken het bijhouden van de administratie een stuk eenvoudiger. Denk bij de keuze die je maakt niet alleen aan de kosten maar ook aan de gemakken. 

Zelf werk ik veel met MoneyMonk. Hier kan ik naast mijn in- en verkopen ook onder andere mijn uren- en rittenregistratie in bijhouden. De btw-aangifte maakt het programma voor me klaar en ik heb altijd inzicht in de financiële stand van zaken van mijn bedrijf. De boekhouding is op deze manier een eitje en zo gepiept.

Share This
× Hoe kan ik je helpen?